دسترس پذیری دنیای دیجیتال؛ استراتژی بهزیستی در حمایت از نابینایان

رئیس سازمان بهزیستی با تأکید بر اهمیت مناسب سازی محیط برای همه افراد جامعه از جمله معلولان، دسترس پذیری و مناسب سازی دنیای دیجیتال را استراتژی این سازمان در حمایت از نابینایان اعلام کرد.

به گزارش ایکنا، سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی در پنل علمی تخصصی «دسترسی به فناوری، نویدبخش مشارکت اجتماعی» که امروز دوشنبه 23 مهر ماه در سازمان بهزیستی برگزار شد، با اشاره به فرا رسیدن روز جهانی عصای سفید، گفت: اولین جلسه کاری خود را با شبکه مجمع خیرین داشتم و امروز نیز اولین نشست با گروه هدف بهزیستی را با نابینایان برگزار می کنم.

وی تصریح کرد: راهبرد اصلی ما در ارتباط با افراد دارای معلولیت از جمله افراد نابینا و کم بینا توانمندسازی با رویکرد تلفیق سازی و با نگاه اجرایی مشارکت محور و محله گراست که برای هرکدام از اینها در حال تهیه بسته و پکیجی هستیم. نظام تصمیم گیری در سازمان بهزیستی کشور نظام دانش بنیان، مشارکت محور، تجربه گرا، خانواده کانون و محله مبنا خواهد بود و برای هر کدام از این کلمات برنامه هایی داریم تا اجرا شود.

حسینی از پر کردن حلقه های مفقوده هر کدام از این برنامه ها نیز سخن گفت و افزود: همه فعالیت ها در همه گروه ها با تکیه بر تشکل های بخش غیر دولتی صورت خواهد گرفت. اصلاً قبول ندارم سازمان بهزیستی، وزارت آموزش و پرورش و ... نیرو کم دارند، چراکه تمام مردم اگر تشکل شوند، می توانند کارمند بهزیستی باشند و رسالت ما این است که به آنها مجوز و اختیار بدهیم و موانع قانونی را برداریم تا شاهد بهره وری و معجزه حضور مردم باشیم.

وی تأکید کرد: در بهزیستی مردم محوری و مشارکت مردم یک اصل است و اصالت با کار مردمی است و اگر بتوانیم چنین کاری کنیم موفق خواهیم شد. تمام تلاش من و همکارانم این است که بر همین مبنا کار را به پیش ببریم. آرمان جامعه امروز دستیابی به جامعه دوستدار انسان است. شهر، جامعه، مدرسه، محله، منطقه و خانواده دوستدار انسان که جامعه دوستدار انسان را می سازد، دارای سه مؤلفه کلی شامل جامعه دوستدار کتاب، جامعه دوستدار کودک و جامعه دوستدار افراد دارای معلولیت است.

رئیس سازمان بهزیستی تصریح کرد: اگر توانستیم جامعه خود را با این سه مؤلفه سامان دهیم، جامعه دوستدار انسان خواهیم داشت که آرمان بشر است. این جامعه، جامعه ای در دسترس، بدون خطر، تلفیقی نه تفکیکی، فراگیر، با فرصت برابر و جامعه ای عادلانه و بدون مانع است و هر برنامه ریز و حکمرانی بتواند زمینه ایجاد چنین جامعه ای را فراهم کند، موفق خواهد بود.

جامعه دوستدار انسان مناسب سازی شده است

وی ادامه داد: جامعه دوستدار انسان، جامعه ای مناسب سازی شده و دسترس پذیر است؛ این حق همگان است که جامعه مناسب سازی شده برای جوانان، زنان، مردان و افراد دارای نیازهای خاص باشد که جمهوری اسلامی برای تحقق این مسئله قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت را تصویب کرده است. بنابراین این آرمان در مفاد قانونی هم تجلی پیدا کرده است؛ البته نمی خواهم بگویم قانون، قانونی آرمانی است چراکه همه قوانین ممکن است نیاز به اصلاح داشته باشند.

اجرای قانون حمایت از معلولان را از ما مطالبه کنید

حسینی با تأکید بر اینکه سازمان بهزیستی مدعی العموم اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت است، گفت: بهزیستی هم باید خودش این قانون را اجرا کند و هم پیگیر اجرای آن توسط سایر سازمان ها باشد. شما (تشکل های مردمی حامی معلولان) همیشه از ما اجرای قانون حمایت از معلولان را طلب کنید.

وی در ادامه گفت: به نظر من در قانون چند نکته بسیار مهمتر وجود دارد. اولین مسئله این است که 47 مجموعه قانونی برای بهزیستی مأموریت تعریف کرده اند و بیش از 150 مأموریت قانونی برای ما تعریف شده است. وقتی مأموریت ها کمتر بود ساختار بهزیستی قوی تر بود اما با افزایش مأموریت ها ساختار کوچک شده است.

رئیس بهزیستی افزود: دولت باید کوچک شود و مردم بزرگ شوند. مردم وقتی بزرگ می شوند که تشکل شوند و قدرتمند باشند. مردم قوی دولت قوی می سازند. با این ساختار لاغر شده نمی توانیم همه این مأموریت ها را انجام دهیم اما اگر مردم را مشارکت دهیم قطعاً موفق می شویم و این کار را خواهیم کرد.

وی با اشاره به فعالیت 60 تشکل حامی نابینایان و کم بینایان، گفت: همه شما سروران ما هستید؛ شما تصمیم گیرندگان، ناظران، اجراکنندگان و بهره مندان باشید تا از این طریق خدمات را ارائه دهیم. اما یکی از مطالبات ما این است که سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید ملزم به تأمین اعتبارات لازم برای اجرای این قانون باشد. دو و شش دهم اعتبارات ملی به سازمان بهزیستی اختصاص دارد اما حداقل باید 9 درصد اعتبارات را داشته باشیم. البته من متوجه محدودیت های اعتباری هستیم اما این سازمان در خط مقدم کمک به آسیب دیدگان است و باید این حق را بگیریم.

حسینی با اشاره به نظریه تداوم در رشته ارتباطات، گفت: نظریه ای به نام تداوم در علم ارتباطات مطرح است که می گوید وسایل ارتباط جمعی امتداد حواس انسان است؛ مثلاً می گویند برق امتداد چشم است؟ مخابرات امتداد گوش است، هوش مصنوعی امتداد مغز انسان است و ... . من می گویم وقتی که عده ای از انسان ها از جمله بنده معلولیت آشکار یا پنهان دارند، اگر بخواهیم قدرت بالقوه آنها را به بالفعل تبدیل کنیم باید حواس آنها را از طریق ابزار ارتباطی امتداد دهیم.

وی تصریح کرد: با مشاکت مردم می توانیم نیازهای معلولان از جمله نابینایان و کم بینایان را تأمین کنیم. در همه قلمروها کمی و کیفی باید خدمات را گسترش دهیم اما نقطه مهم این است که یکی از راه های توانمندسازی که استراتژدی ما نیز محسوب می شود، مهارت و اشتغال است. ایجاد مهارت و اشتغال برای ما اساسی است؛ معلولان باید مهارت بیاموزند و ضمن توانمندی فرصت آفرینی شغلی نیز برای آنها ایجاد شود.

حسینی ادامه داد: برای اینکه این دو محقق شود باید اشتغال محقق و قانون به کارگیری سه درصد معلولان در ادارات اجرایی شود. همچنین براساس قانون حمایت از معلولان، دستگاه های دولتی وظیفه مند هستند که جامعه را دسترس پذیر و مناسب سازی کنند و شهرداری وظیفه دارد که ناوگان حمل و نقل و محیط شهری را دسترس پذیر کند. بنابراین بحث مناسب سازی برای ما مهم است و جهت گیری ما در کنار این نوع مناسب سازی، مناسب سازی های فناوری های نوین و دنیای مجازی است. امروز دنیای فیزیکال، ایده آل و دیجیتال داریم که سومی در این دوران مهمتر شده است؛ بنابراین دسترس پذیری به دنیای دیجیتال است که توانمندسازی و تلفیق را متناسب با هوش مصنوعی افزایش می دهد و امکان فعالیت علمی این عزیزان را فراهم می کند که این استراتژی مهم را با تکیه بر انجمن های خود نابینایان پیش خواهیم برد.

انتهای پیام

نظرات

captcha